Rozhovor: Aleš Vávra (hosté 1. české investiční konference)

Aleš Vávra je zaměstnán jako portfolio manažer HF long/short Equity jednoho z fondů kvalifikovaných investorů společnosti Metatron Capital. Zároveň působí jako externí poradce J&T Banky, ve které dříve pracoval přes 8 let na pozici tradera a další 4 roky jako poradce předsedy představenstva. Při výběru investic se zaměřuje především na fundamentální analýzu, a to především na rozvinutých trzích.

Jak jste se dostal k investování?

To je asi na delší vyprávění... Nicméně ve stručnosti byly mé začátky takovéto: Když jsem asi před osmnácti lety přijel „s papírovým kufrem“ do Prahy, tak jsem nejprve začal pracovat jako programátor. Nějaké základní povědomí o investování jsem už měl, a to především díky kuponové privatizaci. Společně s kamarádem jsme si naprogramovali databázový program, který pracoval přímo s originálními daty SKP (středisko kuponové privatizace) a který hledal nejvhodnější podnik pro investici za kupony. Některé softwarové nástroje typu Siebel System, BEA Weblogic či Java - původně Sun Microstem - (všechny tři dnes spadají pod Oracle) nebo Veritas Software (dnes patří pod Symantec) či Linux, se kterými jsem se tehdy v práci setkal, mě naprosto fascinovaly. A když jsem zjistil, jak je díky internetu jednoduché obchodovat „z Prahy“ na newyorské burze, tak jsem neváhal ani minutu a akcie těchto společností hned koupil. Bez rozmyslu, jakéhokoliv plánu, bez znalosti souvislostí. A podle toho to taky dopadlo. Nejprve jsem sice vydělával pro mě tehdy neuvěřitelné peníze, ale pak jsem je samozřejmě všechny prodělal. Je důležité podotknout, že v té době byla všude přítomná „.com horečka“ a technologické firmy byly „nejvíc“. Mimochodem svůj první účet v USA jsem si otevřel u firmy DATEK (dnes TD Ameritrade), která také vyvinula i alternativní mimoburzovní elektronickou platformu (ECN) ISLAND, která v současnosti patří pod NASDAQ.

Co Vás nejvíce přitahuje na akciových trzích a investování obecně?

Mám to štěstí, že po celou tu dobu, co se této práci věnuji, mě neustále baví. O akciích vlastně přemýšlím téměř pořád. V minulosti jsem tomu věnoval více času než nyní, ale to jsem byl mladší a neměl jsem rodinu. Nejvíc mě na to všem asi fascinuje to propojení, ty spojitosti, jak všechno se vším souvisí.

Máte nějaký vzor mezi investory, popř. knihu nebo web, který můžete doporučit?

Popravdě, jediný vzor jaký mám a podle kterého se snažím žít je, že bych chtěl být dobrým otcem svých dětí a dobrým manželem. Tato práce je stejná jako každá jiná, někdy ji okolí vnímá možná víc, než by si doopravdy zasloužila. Já prostě žiji příběh obyčejného člověka jako každý jiný.

Jak vypadá Váš pracovní den?

Není ničím výjimečný než třeba ten Váš. Většinu času trávím čtením různých korporátních zpráv, analýz, reportů. Moje práce je vlastně o čtení a přemýšlení. Sleduji zprávy na informačním systému Bloomberg, denně čtu analýzy makléřských domů na akcie, které sleduji či vlastním, čtu jejich výroční a čtvrtletní zprávy, zúčastňuji se různých tematických telekonferencí.

Máte Twitter, Facebook nebo LinkedIn, kde Vás lidé mohou sledovat?

Ano mám Twitterový účet, kde píšu, co dělám, jak přemýšlím, co kupuji a co prodávám. FB účet mám také, ale je to vlastně jen zrcadlo mého twitterového účtu.


Zdroj: Klub investorů