Má první investice byla naprosto nepromyšlená a podle toho to taky dopadlo, vzpomíná Aleš Vávra.

Cesta Aleše Vávry k investování nebyla přímočará, ale měla své kličky. Zhruba před osmnácti lety přijel do Prahy a začal se živit jako programátor. Nějaké základní povědomí o investování už měl, a to především díky kuponové privatizaci. Společně s kamarádem naprogramovali databázový program, který pracoval přímo s originálními daty SKP (středisko kuponové privatizace) a v nich pak hledal nejvhodnější podnik pro investici za kupony. „Některé softwary jako například Siebel System, Java či Linux, se kterými jsem se tehdy v práci setkal, mě naprosto fascinovaly,“ prozrazuje. „A když jsem zjistil, jak je díky internetu jednoduché obchodovat „z Prahy“ na newyorské burze, tak jsem neváhal ani minutu a akcie těchto společností bez rozmyslu koupil. A podle toho to taky dopadlo,“ vzpomíná s úsměvem. Aleš sice nejprve vydělával pro něj tehdy neuvěřitelné peníze, ale pak je všechny prodělal. Dnes už jsou jeho investice velmi dobře promyšlené a při jejich výběru se zaměřuje především na fundamentální analýzu, a to zejména na rozvinutých trzích.

Jak je vidno, Aleš Vávra jako mnoho z nás, udělal během svých začátků pár chyb a omylů, ze kterých si však vzal ponaučení a postupem let se vypracoval. V současné době pracuje jako portfolio manažer HF long/short Equity jednoho z fondů kvalifikovaných investorů společnosti Metatron Capital. Zároveň působí jako externí poradce J&T Banky, ve které dříve pracoval přes 8 let na pozici tradera a další 4 roky jako poradce předsedy představenstva.

Jestliže přemýšlíte o možné investici a nevíte, pro co se rozhodnout, Aleš Vávra vám spolu se svými kolegy-řečníky představí na 1. České investiční konferenci velmi zajímavé investiční příležitosti. Zároveň se s těmito řečníky budete moci setkat a zeptat se jich například na názor na vaše vlastní investiční strategie. 1. Česká investiční konference je akcí, kterou byste rozhodně měli zahrnout do svého podzimního programu a neměli si ji nechat ujít.

Více o konferenci, řečnících a další informace se dozvíte na webu www.ceskainvesticnikonference.cz.


Zdroj: Burzovní Noviny