Rozhovor: Tomáš Martinec (hosté 2. české investiční konference)

Tomáš Martinec je ředitelem společnosti Metatron Capital, kterou založil s Jurajem Podrackým v roce 2011. Metatron Capital je alternativní správce aktiv, který se specializuje nejen na strategie s absolutním výnosem, ale i na dlouhodobé investování do akcií. Předtím více než deset let pracoval jako manažer ve finanční skupině J&T. Též spravuje Metatron Global Macro Fond. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Ekonomické univerzity v Bratislavě a momentálně žije v Praze.

Jak se Tomáš Martinec seznámil s investováním a co jej na něm nejvíce baví? To se dozvíte v následujících řádcích.

Jak jste se dostal k investování?

Začal jsem v roce 1990 studovat elektro fakultu, a když mě přednášky nebavily, tak jsem často skončil v knihovně, a četl o kapitalizmu, což už zajímavé bylo ☺. Potom už přišla kupónová privatizace a zaměstnání pro mladého a tehdy ještě malého obchodníka s cennými papíry J&T Securities. Přitom jsem absolvoval Ekonomickou fakultu v Bratislavě se zaměřením na makro ekonomii. Poté, co J&T koupilo banku v Praze, jsem byl vždy nějakým způsobem blízko skupinových operací na kapitálových a finančních trzích v rámci regionu. Nakonec jsem strávil nějaký čas v Curychu, kde se mi otevřel nekonečný globální svět investičních příležitostí a přesvědčil majitele Skupiny J&T, že chtějí investovat do hedge fondů, které jsem s Jurajem Podrackým založil.

Co Vás nejvíce přitahuje na akciových trzích a investování obecně?

S pravděpodobností blížící se jistotě je to vzhledem k mé hyperaktivní povaze možnost objevování stále nových věcí, nekonečné a nekončící změny. A změna je přece život.

I když bych sám sebe nedefinoval jako akciového investora, ale jako finančního spekulanta. V neposlední řadě samozřejmě velmi brutální, objektivní a někdy velmi drahá schopnost poznat sám sebe. Neboť jediným a největším nepřítelem investora je jen a jen on sám.

Máte nějaký vzor mezi investory, popř. knihu nebo web, který můžete doporučit?

Určitě modrou krev mezi hedge fond manažery. Jejich jména však asi nebudou tak známá jako je Buffet nebo Icahn, ale určitě by tam patřil Andrew Law, Paul Tudor Jones, Luis Bacon, Brevan Howard a Ray Dalio.

Mezi nimi asi jako vzor kraluje Stanley Druckenmiller, klon a možná i významný zdroj úspěchu Georgea Sorosa. Z našich končin bych jmenoval mého obchodního partnera, učitele a dvorního rádce Juraje Podrackého.

O těch všech jako i o jiných si můžete přečíst v Market Wizards od Jacka Schwagera anebo v House of Money od Stephana Drobneho. Potom určitě deníky Bartona Biggsy. Nebo cokoliv týkající se behaviorálních financí od Montiera, Kahnemanna či Arielyho.

Investiční listy Howarda Marksy z Oaktree Capital stojí za to. Rigorózně nesleduji žádný konkrétní blog, absolutně stačí Financial Times, Economist a pár vybraných stratégů z velkých bank. Ale každý si nakonec musí najít svůj přístup a zdroj informací.

Jak vypadá Váš pracovní den?

Existuje více variací podle toho, co se na trhu děje a v které části světa. Jelikož je mou investiční filosofií soustředit se na změnu, ať už politickou nebo makroekonomickou, tak někdy částečně žiji v americkém nebo japonském čase. Také jsem strávil několik probděných nocí čekáním na závěry EU summitů. Ale v zásadě je to o kolotoči mezi identifikací klíčových událostí, přípravy na ně a exekucí obchodů v reakci na jejich výsledek. Takže od rána do pozdní noci ;)

Pokud se nic zásadního neděje, tak se snažím trávit čas nekonečným vylepšováním našich podpůrných systémů zaměřených na řízení rizika, pilování investiční filosofie nebo administrování firmy.

Máte Twitter, Facebook nebo LinkedIn, kde Vás lidé mohou sledovat?

Ano, mám všechny. Ale abych pravdu řekl, zatím jsem moc nenašel jejich konkrétní a praktické využití. Takže je to více méně o náhodných poznámkách a postřezích nebo sdílení zajímavostí. Jedna z možných cest je využívat jich ve formě deníku, ale nejsem si zcela jistý, že by „followerov“ zajímala pravda a detaily života hedge fond manažera. Uvidíme, snad časem přijde nějaká inspirace…


Zdroj: Klub investorů