Co možná nevíte o Tesle…

říběh Elona Muska je veřejně známý. Je to rozhodně úspěšný inovátor, úspěšný investor, raketový vědec. Také věřím, že je i dobrý táta a skvělý volič. Výčet těchto jeho charakteristik ale nemá nic do činění s tím, proč jsem stále short akcie TESLA.

Elon Musk je kromě jiného i skvělý marketingový guru, propagátor, člověk schopen strnout davy a podle mě, kdyby existovala soutěž „CEO co nejvíce tvítuje“, tak ji jistě vyhraje.

Problém, alespoň pro mě, je v tom, že v dosti podstatných věcech, na kterých má postavený svůj business model, mu to, jak obvykle říká můj kamarád Juraj Podracký, prostě nesedí…

Na začátku Elon tvrdil, že počet objednávek je velký, že nestačí dodávat, což ani náhodou neplatí (viz poslední hospodářské výsledky). Tesla je obecně (hlavně díky Elonovi) považována za technologickou špičku a přitom vlastní pouze 303 patentů (jen 135 se jich týká přímo baterek), navíc je všechny uvolnila k volnému užití. Do teď jsem neslyšel o nikom, kdo by je měl v plánu využít. Vy ano?

Elon Musk nejdříve tvrdil, že pro uspokojení poptávky potřebuje postavit Gigafactory na baterky, kvůli které mimo jiné vydal konvertibilní dluhopisy. Teď říká, že bude produkovat i baterky pro domácnosti. Ok, proč ne, ale zatím je továrna ve výstavbě a produkovat by měla začít v roce 2016. Doposud není jasné, s jakou marží bude baterky vyrábět. Věděli jste, že dosavadní největší továrna na baterky do aut je v Tennessee (v provozu od prosince 2012) ve městě Smyrna, patří společnosti Nissan a je schopna vyprodukovat až 200 tisíc baterek ročně?

Ano Elon Musk dělá vše pro to, tedy hlavně na Twitteru, aby maximalizoval prodeje modelu S, ale poslední pobídka ve formě odměny 1.000 USD pro každého, kdo doporučí klienta, který si sedan koupí, je něco nepředstavitelného. Viděl už někdo z Vás u jakékoliv růstové firmy (protože takto je valuačně TESLA trhem chápana) tento způsob prodeje? Já tedy ne, viděl jsem to jen u Herbalife. Pro mě je to jasný krok, jak si pomoci splnit cíl prodeje za Q3.

Elon Musk docela často hovoří o neuvěřitelných tržních možnostech elektromobilů na světě, což jistě je pravda, ale už si nejsem jistý, zda je to taková příležitost i pro vůz TESLA. Např. letošní rok se na celém světě prodalo celkem 177 tisíc elektromobilů, z toho jen v Číně 44 tisíc. Tesla tam prodala letos pouze 2042 vozů. V Americe se minulý rok prodalo celkem 63.393 elektromobilů, přičemž TESLA prodala 18.500 vozů. Za celý rok 2013 a 2014 se v USA prodalo nejvíce elektromobilů, a to Nissan Leaf v počtu 52.810 kusů. TESLA za sledované období prodala 34 tisíc vozů.

Nechci srovnávat Nissan Leaf (jehož výroba je mimochodem v provozním zisku) s Teslou, to ani náhodou. Oba vozy jsou každý z jiné kategorie. Leaf svoji cenu začíná pod 30 tisíci USD (před carbon kredity) TESLA na 60 tisíc. Jsem názoru, že právě Leaf je schopen mnohem dříve dosáhnout prodejů v řádech stovek tisíc po celém světě (celkem už bylo prodáno 170 tisíc kusů Nissanu Leaf), které Elon Musk očekává v případě Tesly. Ano, Tesla má zatím větší dojezd, to je neoddiskutovatelné, ale věděli jste například, že průměrný Američan denně ujede ve svém autě jen 38 mil?

A co na to konkurence?

Mezitím, co Elon Musk svůj strojový čas dělí mezi Solar City a SpaceX, konkurence rozhodně nespí. Snad všechny hlavní automobilky na světě plánují upgrade nebo přímo příchod nových modelů, které budou bez emisí. Následující graf ukazuje, proti komu Tesla „bojuje“ v případě amerických výrobců.

Valuace

Asi největší problém Tesly je její neprofitabilita, respektive neschopnost generovat hotovost. Tesla letošní rok ztrácí cca 12.000 USD provozní hotovosti na každém vyrobeném modelu, přičemž celkově ubylo 564 mil USD prostředků za poslední čtvrtletí. Hodnota hotovosti tak klesla na 1,15 mld. USD z 2,67 mld. před rokem. Následující graf ukazuje volné hotovostní toky Tesly v mil USD.

Tento problém nebude firma schopna v nejbližší době vyřešit jinak než vydáním nových akcií buď pomocí SPO [1], nebo konvertibilních dluhopisů, tak jak už to udělala v minulosti. Věděli jste, že TESLA zvětšila počet svých akcií (od listingu) z původních 93,3 mil kusů na současných 127,1 milionů kusů? A že díky tomu, že Elon Musk nedokupuje a počet akcií se zvětšuje, klesá jeho podíl ve firmě na současných 22,3 %? (viz následující graf; na levé ose počet akcií v mil. kusů, na pravé ose % podíl Elona Muska ve firmě)

Budoucí plány

Elon Musk veřejně deklaroval (tisková konference 3Q 2014), že očekává meziroční růst produkce pravidelně o 50 % a v roce 2020 vyrobí pět set tisíc aut. Toho při současných výrobních kapacitách TESLA není schopna, takže bude potřebovat další investice (nové peníze). Navíc TESLA aktuálně pracuje s průměrnou hrubou marží (letošní rok) cca 22 %. Když vezmeme náklad na vývoj a administraci 10 % (průměr v sektoru), tak se dostaneme na marži 12 % a od té ještě musíme odečíst úroky a daně. A to počítám s tím, že během pěti let nebude muset zlevňovat. Takže z hlediska ziskovosti TESLA neodpovídá žádnému extrému, což by její současnou tržní valuaci ospravedlňovalo.

Závěr

Ano, Elon Musk je jistě inovátor, vynálezce, skvělý táta i dobrý volič, ale podle mého názoru jeho produkt není žádné zásadní unikum, které by mu v budoucnu zajistilo skvělý tržní podíl a především by začalo generovat hotovost pro své akcionáře. Bez dalšího dodatečného kapitálu se TESLA do roku rozhodně neobejde. Ano, riziko tohoto shortu je, že TESLu někdo koupí/převezme a nebo, že bude periodicky navyšovat kapitál bez generování hotovosti. Ale i přesto jsem ho ochoten podstoupit. Svoji krátkou pozici držím jednak pomocí PUT opcí, ale i faktickým shortem akcií.

Na závěr jen dodám, že někteří „milovníci“ Tesly tvrdí, že nákupem akcií TESLA mimo jiné investují i do segmentu samořiditelných aut. Jsem ale názoru, že existují mnohem lepší tituly než TESLA, kde lze tuto story mnohem lépe „hrát“. Ale o tom napíši více až v některém budoucím dopise…


[1] 13.8.2015 před otevřením trhu Tesla oznámila vydání 2,1 mil. nových akcií v hodnotě 500 mil. USD